Știință și Generozitate

 Câmpulung Muscel 21-22 iulie 2017

        

         În perioada 21-22 iulie 2017, la Câmpulung Muscel s-a desfășurat a IX a ediție a simpozionului „Slove Muscelene” având tema: „Date deschise versus securitatea informației”. Acesta a fost organizata sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România, în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Informație Digitală al Universității din București, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația DigiLib Muscel și Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, cu sprijinul Primăriei Câmpulung Muscel .
       La manifestare au participat domnul prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din Romania, doamna prof. univ. dr. Doina Banciu , doamna conf. univ. dr. Mireille Radoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” precum și invitați de la Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Culturii si Identității Naționale, primarul Taroiu Ioan Liviu, specialiști ai mediului academic și de cercetare.
       În deschiderea lucrărilor, doamna prof. univ. dr. Doina Banciu a prezentat o serie de proiecte importante aflate în derulare printre care și realizarea unei biblioteci virtuale pentru românii de pretutindeni.
      Domnul prof. univ. dr. Adrian Badea  a exprimat interesul instituției  pe care o conduce  față de învățământul liceal, anunțând un proiect ambițios și de perspectivă : „Academia și elevii.”
      În cuvântul său, doamna conf. univ. dr. Mireille Radoi, prezentă pentru a cincea oară la simpozion a subliniat că slova musceleană reprezintă un arc peste timp făcând trecerea de la prima scrisoare a lui Neacșu de la Câmpulung la big data.
      Festivitatea de deschidere a lucrărilor s-a încheiat cu un moment deosebit: doamna Mireille Rădoi, președinta Fundației Universitare  „Carol I” împreuna cu DigiLib Muscel a acordat o diploma de merit  și un stimulent financiar elevei Mihaela Zăbavă, de la școala gimnazială din comuna Malu.
      Simpozionul „Slove Muscelene” a avut și o componentă științifică importantă în care au fost prezentate  contribuții ale cercetătorilor în domeniu din diverse centre universitare din țară: București, Cluj, Brașov, Sibiu, Brăila. Sesiunea de comunicări științifice a avut loc la biblioteca municipală „Ion Barbu”. Doamna prof. univ. dr. Doina Banciu a făcut referire la importanța pe care o are digitalizarea pentru bibliotecile din întreaga țară și a menționat necesitatea unei colaborări internaționale în acest sens.Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
 
și Președinte al Fundației Universitare „Carol I” 

Videoclip YouTubeProf. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președinte al Asociației „DigiLib Muscel” 

Videoclip YouTube