Acasă‎ > ‎

Conferinţa „Educaţie şi Cultură în Era Digitală”

Educație și Cultură în Era Digitală

Ediţia a 2-a

 

În 25 aprilie 2016, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCUB) a găzduit cea de-a doua ediție a conferinței „Educație și Cultură în Era Digitală”, o platforma de dialog profesionist dedicată identificării provocărilor concrete și a soluțiilor care să ajute instituțiile de educație și cultură să țină pasul cu noul profil al utilizatorului, extrem de conectat la tehnologie. Anul trecut, acest eveniment a fost inițiat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), împreună cu Biblioteca Națională, Biblioteca Academiei, precum și alte instituții de cultură.

Manifestarea s-a bucurat de o numeroasă audiență - reprezentanți ai administrației publice centrale, specialiști ai instituțiilor din cultură și ai bibliotecilor din România, cât și reprezentanți ai comunității științifice și de cercetare.

Printre participanții la eveniment s-au numărat prof. univ. dr. Ion Stoica, Dragoș Adrian Neagu - președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), conf. univ. dr. Mireille Rădoi - director general BCU „Carol I”, doamna dr. Carmen Croitoru - director general al Institutului pentru Cercetare și Formare Culturală, Joseph Wonhee Lee - manager general al LG N-SYS, Coreea de Sud, precum și specialiști ai Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Naționale a României și ai unor biblioteci publice sau universitare din Brașov, Brăila, Galați, Sibiu și Vâlcea.

Evenimentul a inclus prezentarea ”Conceptului de Bibliotecă Digitală Națională” în acord cu Agenda Digitală a României și direcțiile de dezvoltare ”Europeana 2020”. Acest concept a fost dezvoltat de către compania coreeană LG N-SYS printr-un proiect realizat cu sprijinul NIA - „National Information Society Agency” din Republica Coreea de Sud în cadrul cooperării cu ICI București prin intermediul Centrului de Cooperare în Informatică Româno-Coreean - ITCC.

În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanții ANBPR, BCU „Carol I” și ai Institutului de Cercetare și Formare în Cultură au prezentat studii și rezultate ale cercetărilor în domeniul digitizării și al bibliotecilor digitale. Directorul General al BCUB, conf univ. dr. Mireille Rădoi a prezentat „Strategia de digitizare a instituției - ca prioritate de management”,  și a lansat platforma digitală Restitutio, deja accesibilă utilizatorilor http://restitutio.bcub.ro.

În finalul dezbaterii, reprezentanții OIPSI din cadrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională au prezentat posibile scenarii de finanțare a proiectelor în domeniul culturii prin accesarea de fonduri structurale.  Moderatorul dezbaterii, doamna prof. dr. ing. Doina Banciu, director general al ICI București, a subliniat necesitatea abordării unitare a digitizării documentelor, indiferent de tipul lor și constituirea unor consorții profesionale care să poată susține un proiect național de construcție a unei biblioteci naționale digitale. De asemenea, în urma discuțiilor s-a conturat necesitatea existenței unei structuri de coordonare la nivel național care să asigure interoperabilitatea și cooperarea între diverse sisteme de bibliotecă care au deja constituite fonduri digitale.

Mai multe informații legate de acest eveniment pot fi găsite la www.digieducult.ro si http://www.bcub.ro/cataloage/conferinta-educatie-si-cultura-in-era-digitala.