Președintele Republicii Portugheze Aníbal Cavaco Silva a omagiat traducătorii și editorii români dedicați limbii și culturii portugheze la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

 

În cadrul Vizitei de Stat în România realizate între 17 și 18 iunie, Președintele Republicii Portugheze Aníbal Cavaco Silva a încheiat conferința „Portugalia și România: Eterna Reîntoarcere”, găzduită de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, omagiind traducători și editori români care s-au dedicat limbii, literaturii și culturii portugheze.

Președintele Republicii Portugheze a decernat în timpul ceremoniei medalia Grande-Oficial da Ordem dio Infante D. Henrique traducătoarei Micaela Ghițescu și medalia Grande-Oficial da Ordem da Instrução Pública lectorului de limbă portugheză António Canhestro Ferro.

Cu această ocazie, Președintele Republicii Portugheze, Aníbal Cavaco Silva, a ținut un discurs.

Conferința a fost deschisă de către doamna director general a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Mireille Rădoi, și de doamna președinte a Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Ana Paula Laborinho, în prezența doamnei Dr. Maria Cavaco Silva și a unui números public.

Iată că astăzi, după aproape două milenii, moştenind spiritul integrator al latinităţii,  Europa unită deschide noi şi generoase căi pentru reîntâlnirea culturilor şi popoarelor ca premisă solidă pentru un viitor mai bun. România şi Portugalia şi-au trăit istoria cu o imensă deschidere către lumea înconjurătoare, iar conferinţa de astăzi este expresia unui culturalism bogat şi profund al ambelor ţări, traversat în egală măsură de liniile de forţă ale unui trecut plin de valori perene cât şi de dimensiunile şi ritmurile modernităţii”, a declarat, in deschiderea conferinţei, doamna  Mireille Rădoi – director general al BCU ‚,Carol I”.

Prima parte a conferinței s-a concentrat asupra lui Victor Buescu, unul dintre cei mai distinși clasiciști și traducători români, lector de limbă și literatura română la Universitatea din Lisabona între 1943 și 1971. Despre această personalitate esențială pentru legătura academică dintre România și Portugalia au vorbit doamna Prof. Dr. Helena Buescu, de la Universitatea din Lisabona și domnul Prof. Dr. Mihai Zamfir, de la Universitatea din București.

Programul cultural organizat cu ocazia Vizitei de Stat a Președintelui Republicii Portugheze la București a fost completat de expoziția de afișe Portugalia scriitorilor români, și de expoziția bibliografică „Traduceri și Traducători: din portugheză în limba română”, realizate cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române.

 

 
  •  Imagini din timpul evenimentului