Acasă‎ > ‎UNIBIB‎ > ‎

Biroul "Bibliofilie. Manuscrise şi Restaurare". Repere istorico - organizatorice


ISTORIC
 

Inca din primii ani de functionare ai Bibliotecii Fundatiei Universitare "Carol I", in colectiile sale incep sa se constituie, prin generoase donatii si inspirate achizitii, un fond semnificativ de carte veche si bibliofila. Un prim demers organizatoric vizand protectia acestor documente il va constitui crearea unor "sectiuni" dedicate lor atat in depozite cat si in cataloage, fiind adoptat in aceasta ultima directie un sistem de accesarein direct.

In timp cartilor bibliofile li se vor mai adauga donatii de manuscrise, medalii si grafica ridicadnd gradul de interes al colectiei si prestigiul institutiei. Dupa succesul expozitiei organizate la 20 mai 1933, cu prilejul "zilei cartii", in cadrul careia au fost expuse, in "Sala profesorilor", 100 din cele mai valoroase carti vechi din colectiile Bibliotecii Fundatiei Universitare "Carol I" s-a luat hotararea infiintarii unei "sectiuni bibliofile" in cadrul acestei institutii.

Anul 1979, cand a fost organizata Sectia "Carte veche si manuscrise", care va functiona ca un colectiv independent in cadrul Serviciului "Organizarea si Prelucrarea colectiilor" a marcat revirimentul activitatii de dezvoltarea colectiilor de bibliofilie si de valorificare superioara a potentialului lor informativ si formativ.

Din 1984 sectia, reorganizata ca entitate independenta in structura Bibliotecii Centrale Universitare, se va numii "Bibliofilie si manuscrise" si va continua organizarea si prelucrarea documentelor bibliofile identificate si selectionate din colectiile bibliotecii, primite prin donatii sau nou achizitionate. Pentru accesarea acestor documente, beneficiarilor li s-a pus la dispozitie un sistem complex de cataloage pe categorii de documente: alfabetic si sistematic pentru carte, grafica mica, atlase si harti, alfabetic pentru acte, corespondenta si econografie.

Incendiul din decembrie 1989 va distruge intreaga colectie ce se ridica la mai mult de 10.000 de piese: incunabule, editii princeps si prime, carti iesite din ofecime celebresau care au facut parte din biblioteci ilustre, manuscrise ale clasicilor literaturii romane un important fond daco - romanica, alte categorii de bibliofilii.

Imediat dupa acest tragic eveniment a inceput o sustinuta munca de refacere a fondului bibliofil. Au fost alcatuite liste cuprinzand cartile vechi romanesti si straine distruse ce au fost transmise la anticarii din tara si strainatate s-a facut un apel calduros la oamenii de cultura pentru obtinerea de manuscrise si s-a desfasurat o sustinuta activitate de achizitii. Daca, asa cum este si normal, prin insasi natura unor astfel de fonduri, cea mai mare parte a acestor valori nu au putut fi recuperate, totusi prin generoase donatii din tara si strainatate venite din partea unor institutii sau persoane particulare si printr-o judicioasa politica de achizitii, am putut constitui un nou fond bibliofil semnificativ.

In vederea asigurarii permanentei si durabilitatii acestor documente in 1993 - a fost finalizata organizarea si dotarea unui laborator de "Patologia si Restaurarea Cartii" a carui proiectare si organizare incepuse inca din 1983. Odata cu aparitia acestui laborator s-a definitivat structura si denumirea actuala a departamentuluicare, din 1998 a capatat statutul de birou in structura bibliotecii.

In directia optiunilor de tehnici biblioteconomice din 1984 s-a trecut la aplicarea normelor I.S.B.D(A) in prelucrarea cartilor bibliofile, din 1999 prelucrarea corespondentei, dupa un sistem propriu de face informatizat iar din anul 2000 s-a trecut si la prelucrarea librisurilor, cu ajutorul aceluiasi procedeu.

STRUCTURA

Departamentul de organizare si prelucrare a colectiilor:

- Doru Badara, dr. in istorie, angajat in 1971
- Cristina Badara, licentiat in istorie, angajata in 1975

Laboratorul de patologia si restaurare a cartii:

- Aurelian Catalin Popescu, licentiat in bio-chimie, responsabil al laboratorului, angajat in 1990
- Gloria Iordachescu, restaurator bloc carte, atestat, angajata in 1990
- Elena Florenta Mitrache, restaurator legatura carte, atestat, angajata 1995

ACTIVITATE

- Organizarea si prelucrarea fondurilor de carte veche  (romaneasca 1508 - 1830, straina 1456 - 1750)
- Organizarea si prelucrarea de carte bibliofila, manuscrise, corespondenta manuscrise, harti vechi, fotografii, ex-libris, desene, gravuri, medalii.
- Identificare (in laboratorul de patologie si restaurare) a factorilor patogeni si restaurarea documentelor pe suport celulozic ce prezinta deteriorari
- Expetiza calitativa a documentelor in cadrul comisiei de achizitii a BCU.

ACCESAREA INFORMATIILOR

- Cataloage alfabetice publice pe fise pentru: acte, carti, fotografii, manuscrise
- Pentru carti descrierea este facuta conform normelor I.S.B.D. (A)
- Pentru acte si manuscrise s-au adaptat sisteme de prelucrare proprii ce imbina principiile arhivistice cu cele biblioteconomice in vederea obtinerii unei unitati de adresabilitate catre beneficiarii specifici, cu un nivel aperceptiv bineprecizat
- Catalog sistematic pe baza C.Z.U. pentru fondul de carte bibliofila
- Acces prin OPAC pentru fondurile de corespondenta si ex-libris, prelucrate informatizat in limitele de complexitate si amploare ale versiunii programului VUBIS

ACTIVITATE TEORETICA

Activitatea de prelucrare si restaurare a acestor categorii de documente presupune o sustinuta activitate de cercetare ce s-a concretizat in mai multe comunicari si studii

- Cristina Badara, Realizarea unui catalog - volum de corespondenta cu ajutorul calculatorului, 20p.
- Doru Badara - Imagine si eficienta in metodologia de aplicarea I.S.B.D.(A) Sub tipar
- Doru Badara, Organizarea fizica a colectiilor unei biblioteci enciclopedice, in Informarea in teorie si practica. Mapa documentara, Vol. I, Fasc. 1. Probleme de informare si documentare, Bucuresti, 1987, p. 1 - 20
- Doru Badara, Organizarrea si prelucrarea fondului de corespondenta manuscrisa la Biblioteca Centrala Universitara, in :Informarea documentara in teorie si practica. Mapa documentara. Vol. 1, Fasc. 1; Probelem de informare si documentare, Bucuresti, 1985, p. 24 - 33.
- Doru Badara, Realizarea unui catalog volum de carte veche cu ajutorul calculatorului, in: Anuarul ABIR 1993, Bucuresti, 1995, p. 11 - 19.
- Doru Badara, Tiparul romanesc la sfarsitul secolului al XVII lea si inceputul secolului al XVIII lea, Braila, 1998, 225 p. + 38 pl. + il.
- Doru Badara, La contribution du principe de la "vedette uniforme de titre a certains libres roumains anciens; in Books libraries. Information. Selected papers, Bucuresti, [1982], p. 93 - 102.
- Doru Badara si Aurelian Popescu, Topografierea si conservarea colectiilor (proiect de regulament), Bucuresti, 1994, 28 f. dactilogr.