Acasă‎ > ‎UNIBIB‎ > ‎

O flacără s-a stins


nrbrad2.jpg (39815 bytes)

             

        Cand am fost rugata de colegii mei de la ABIR sa scriu cateva randuri despre cel care a fost Traian Brad m-a incercat un sentiment de teama. Oare sa fiu in stare sa prind in cateva randuri activitatea unui om care depaseste cu mult ce alti nu ar putea realiza nici in doua vieti? Apoi mi-am zis ca trebuie sa fac acest lucru pentru Cel care a avut incredere in mine, m-a adus in biblioteca si m-a invatat tot ce a crezut de cuviinta ca trebuie sa stie un bibliotecar. Randurile de mai jos le-am scris impreuna cu colegii mei de la Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" pentru ca fiecare din ei are ceva de spus despre EL.
Pentru EL biblioteca era mai mult decat acasa. In cei 15 ani petrecuti intre bibliotecari a ars pentru cauza lor pana la capat, fara sa se menajeze sau sa faca rabat la calitate.
        Nascut la 31 august 1945, la Panade in judetul Alba, loc pe care nu l-a uitat niciodata caruia I-a si dedicat monografia Panade - 700 si absolvent al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Traian Brad a desfasurat o activitate publica meritorie, pe care multe persoane si-o vor aminti in timp pentru ca a contribuit la coalizarea activitatilor de biblioteaconomie din Cluj-Napoca, dar si din tara.
        Incepand cu anul 1987 cand a ajuns la conducerea Bibliotecii Judetene "Octavian Goga" Cluj, Traian Brad s-a preocupat de crearea tuturor facilitatilor si punerea la dispozitia publicului larg a unui numar tot mai mare si mai variat de servicii in domeniul pentru care s-a pregatit suplimentar profesional.
        Existenta Bibliotecii Judetene vazuta de directorul ei ca o poarta deschisa spre cunoastere si spre educatie permanenta in care serviciile sunt oferite tuturor parea in 1987 unor de destabilizat mai ales in conditiile existentei atator biblioteci, mai ales universitare, in orasul nostru. Directorul bibliotecii insa, echilibrat si fara patima, a decis ca trebuie sa reorganizeze conform altor prioritati biblioteca pentru a-i acorda un loc absolut necesar in comunitatea noastra. In ciuda lipsei de legislatie protectoare, Traian Brad si-a fixat ca obiective - si le-a atins, punct cu punct - modernizarea serviciilor pentru public, introducerea tehnicii de calcul si crearea de baze de date, dezvoltarea echilibrata si continua a fondului de carte prin achizitionarea de publicatii, satisfacerea cerintelor utilizatorilor rapid si eficient, extinderea cooperarii cu biblioteci publice si de specialitate din tara, dar si de pe continent, toate din perspectiva performantei profesionale a echipelor pe care le-a indrumat. Castigul de performanta este astazi vizibil atat la nivelul sectiilor, serviciilor si a colectivelor de angajati.
        Cea mai mare ambitie a directorului a fost rezolvarea unui sediu central prin construirea unui local nou cu functionalitati specifice. Cei care lucreaza astazi aici si publicul utilizator pot sa beneficieze astazi de acest nou sediu pentru care Traian Brad si-a epuizat resursele si sanatatea.
        Traian Brad s-a ocupat nemijlocit de stabilirea de strategii si realizarea de cooperari intre bibliotecarii din tara si cei din strainatate. El a initiat si coordonat mai multe programe in domeniul bibliotecilor publice, cooperari si schimburi de specialisti precum si diferite forme de integrare in structurile europene ale bibliotecilor si bibliotecarilor romani. Fondator al Asociatiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din Romania, el a fost ales ca vicepresedinte al acesteia a contribuit la unirea fortelor specialistilor si la integrarea miscarii bibliologice si biblioteconomice romanesti in Federatia Internationala de specialitate.
        Intelegind importanta schimbului de idei a fost primul director de biblioteca publica din Romania implicat intr-un proiect european destinat bibliotecilor publice. Inceput din anul 1995, Public Library Development Project (Proiectul de Dezvoltare a Bibliotecilor Publice) datorita dorintei si credintei ca numai prin conlucrare se poate progresa, proiectul i-a adus recunoasterea si pe plan international. Au urmat apoi PubliCA - actiune concentrata pentru bibliotecile publice si PULMAN - Retele Avansate Mobile pentru Biblioteci Publice.
        Activitatea de director a imbinat-o cu activitatea de coordonare, adaptare si traducere in limba romana  a unor lucrari de referinta in domeniul managementului de biblioteca, al indicatorilor de performanta si al instrumentelor manageriale pentru biblioteci. Activitatea in acest domeniu s-a concretizat si in publicarea de studii si articole de istorie culturala si de specialitate in reviste de cultura, de biblioteconomie si de stiinta informarii, in periodice locale si nationale cum ar fi: Tribuna, Biblioteca, Biblioteca Bucurestilor, Revista Bibliotecii Nationale, Curier si Magazin Bibliologic (din Chisinau). Are in acest sens peste 25 de studii si articole sau comunicari si este autorul primei monografii despre biblioteca si lectura publica clujeana in cartea aparuta cu acelasi nume (Lectura si biblioteca publica la Cluj) in anul 2001.
        Aceasta activitate de coagulator a eforturilor bibliotecarilor in favoarea publicului s-a imbinat cu activitati de promovare a culturii. Astfel ca fondator al Societatii Culturale Lucian Blaga, al fundatiilor Mihai Eminescu din Cluj-Napoca, Timotei Cipariu din Panade, Octavian Goga din Rasinari sau al Fundatiei de Grafica Mica din Cluj, a fost un neostoit organizator si coordonator a unor mari manifestari culturale din tara la care au participat dintre cei prezenti din domeniul literaturii a artelor si culturii. Nimeni nu poate sa uite contributia esentiala si pasiunea pe care le-a pus pentru a organiza in fiecare an festivalul national de poezie dedicat memoriei lui Lucian Blaga pe care l-a vazut ca unul dintre cei mai buni cunoscatori in domeniul bibliopgrafiei generale si tematice, ca pe un spirit care nu trebuie uitat.
        Cred ca nici romanii din Republica Moldova nu pot sa il uite pentru ca dincolo de faptul ca sprijinit ardent activitati comune din tara si din afara ei, a fost coordonator al primei biblioteci de carte romaneasca din Chisinau si al primei sectii de carte romaneasca de la Floresti. Contributia lui la derularea reformei bibliotecare in Republica Moldova a pornit din convingerea ferma ca se poate realiza o unitate cutlturala panromaneasca.
        Toate eforturile pe care le-am mentionat au fost recunoscute si o dovada pentru asta este numarul mare de premii nationale si diplome cu care a fost onorat in tara si Republica Moldova.
        Ne-am amintit impreuna cu colegii mei de stradaniile si eforturile sale, intr-un moment greu pentru cei care au muncit alaturi de el, pentru cei care au colaborat cu el si pentru cei care au gasit intotdeauna un sprijin la biblioteca si la directorul sau general.

Calina Retisan

Director General Adjunct

Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" - CLUJ