Acasă‎ > ‎UNIBIB‎ > ‎

Premiile Nobel: fizică, chimie, medicină: 1901 - 2002

de Amelia Dragotă Chircă şi Mihai Ştefan Chircă

 

    Lucrarea Premiile Nobel: fizica, chimie, medicina: 1901 - 2002, aparuta în Editura Tehnica, este elaborata de doi iluştri absolvenţi ai Facultăţii de Chimie, Universitatea Bucureşti.
        Prima apariţie în literatura de specialitate din România a unei lucrari destinata Premiilor Nobel este Premiile Nobel în chimie, elaborata de M.S. Chirca, aparuta la Editura Academiei Române în anul 1992, urmata de lucrarea elaborata de Ioan I. Popescu şi Ion Dima în anul 1998, Premiile Nobel în fizica. - Editura Academiei Române.
        Lucrarea Premiile Nobel: fizica, chimie, medicina prezinta în acelaşi volum toate premiile Nobel acordate în domeniul ştiinţelor naturii începând cu anul 1901, pâna în anul 2002, inclusiv.
        Prezentarea laureaţilor Nobel nu numai ca savanţi ci şi oameni da lucrarii nu numai un caracter informativ ci şi unul educativ.

        Lucrarea este structurata în patru parţi:

                            Nobel: omul şi Premiile
                            Premiile Nobel: fizica
                            Premiile Nobel: chimie
                            Premiile Nobel: medicina (fiziologie)

        Prima parte cuprinde un capitol destinat biografiei lui Alfred Bernhard Nobel. Este prezentat mecanismul selecţiei candidaţilor la Premiul Nobel şi descris felul în care se desfaşoara ceremoniile de decernare a Premiilor Nobel.
        Celelalte trei capitole prezinta în ordinea cronologica a decernarii Premiilor pe laureaţi pentru cele trei domenii ale ştiinţelor naturii.
        Fiecare din aceste parţi debuteaza prin prezentarea generala a premiilor şi prin clasificarea pe domenii a tuturor subiectelor premiate.
        Prezentarea biografiilor laureaţilor, în ordinea în care acestuia sunt citaţi la anunţarea premiului este urmata de descrierea lucrarilor care au facut obiectul Premiului Nobel.
        Lucrarea este completata de o bibliografie, tabele sinoptice, cum este cel referitor la distribuţia pe ţari a Premiilor Nobel şi un index de nume al laureaţilor.
        Pentru bibliotecarul catalogator - indexator lucrarea este un preţios instrument de lucru. Cu ajutorul ei se poate stabili corect vedeta de autor.
        Ex.: Dirac, Paul Adrien Maurice apare cu numele complet numai în aceasta lucrare.
        Lucrarea vine în ajutorul bibliotecarului indexator, pentru a defini exact un fenomen sau un subdomeniu.
        Ex.: "efectul Mossbauer" = rezonanţa nucleara.
        Studenţii Facultaţii de Fizica pot folosi cu succes lucrarea ca sursa de informare la disciplina Istoria fizicii.

Laura Vlaescu

Biblioteca Facultaţii de Fizica