Acasă‎ > ‎UNIBIB‎ > ‎

Serviciul Cercetare. Metodologie - repere pentru viitor

        Secole de-a randul, biblioteca a fost o oaza de liniste vie, un spatiu impregnat de nobletea discreta a cartilor. Astazi, aceasta imagine este cel putin incompleta: dincolo de tacerea aparenta, marile biblioteci - mai ales, dar nu numai - sunt entitati in miscare, organisme ce comunica, inevitabil si necesar, cu mediul in care sunt integrate, influentand si suportand influente. 
        Dinamica societatii - fie ea avansata sau doar in plina tranzitie - se prelungeste si in aceste institutii, percepute altadata ca structuri statice, conservatoare. Mareea informationala se revarsa cu o forta crescanda, potential fertilizatoare, dar si amenintatoare. In ciuda abundentei, costurile informatiei nu scad, dimpotriva, iar resursele financiare sunt alocate cu o tot mai mare parcimonie. Intr-un astfel de context, eficienta si eficacitatea devin atribute majore ale unei activitati viabile, chiar si intr-o biblioteca. Managementul are nevoie de date obiective, relevante, nu numai pentru a-si argumenta politica in fata organismelor finantatoare, dar si pentru a lua cele mai bune decizii privitoare, la schimbarile necesare in structura si functionarea bibliotecii. Pe de alta parte, operatiile si activitatile specifice dintr-o biblioteca inregistreaza modificari, innoiri, perfectionari care impun reactualizarea periodica a metodologiilor de lucru. Noile tehnologii  ale informatiei antreneaza mutatii profunde in procesul de intermediere info - documentara si implicit, in profesiile asociate. Toate acestea genereaza cerinte si intrebari la care biblioteconomia si stiintele informarii nu pot oferi solutii decat prin organizarea unei cercetari de profil, deja functionala in tari avansate ca Marea Britanie sau Statele Unite.
        Astfel de considerente au condus, anul acesta, la crearea, in cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, a Serviciului Cercetare. Metodologie, prin fuzionarea Serviciului Metodologic cu Serviciul Bibliografic. 
        Inceputurile prezinta dificultati inerente, dar noul serviciu nu a luat fiinta ex-nihilo, ci beneficiaza de experienta acumulata in decursul mai multor ani.
        Serviciul Metodologic a desfasurat activitati de indrumare si asistenta metodologica inca de la infiintarea sa, in anul 1976. Serviciul Bibliografic a adus  rigoarea si capacitatea de sistematizare exersate prin realizarea unor repertorii, bibliografii si cercetari bibliografice, ghiduri pe domenii, sinteze documentare care s-au bucurat de-a lungul timpului de pretuire.
        Noul serviciu va prelua abilitatile si experienta dobandite si le va imbogati, canalizandu-le catre noi directii. Dintre acestea,cercetarea aplicativa va avea o pondere insemnata, scopul sau fiind sa ofere date, analize si concluzii pentru deciziile manageriale, sa clarifice probleme concrete legate de structura si functionarea bibliotecii, sa gaseasca solutii care sa permita eliminarea disfunctiilor, fluidizarea fluxurilor si sporirea eficientei cu care sunt foarte folosite resursele.
        Tematica de abordat este deosebit de generoasa, data fiind absenta cvasi-totala a preocuparilor de cercetare in domeniu. Ca o consecinta, apare necesitatea de stabilire a prioritatilor si de ierarhizare a temelor, in functie de necesitatile rezultate din raportarea  situatiei existente la misiunea, scopurile si obiectivele institutiei. Ceea ce impune o apreciere cat mai obiectiva a performantelor bibliotecii cu ajutorul unor studii de caz si a unui sistem adecvat de evaluare, care sa puna in relatie metode, tehnici si instrumente judicios selectate. Dificultatea elaborarii unui astfel de sistem sta in faptul ca activitatea de evaluare a perfomantelor nu are o traditie in tara noastra in nici un domeniu economic, cu atat mai putin in sfera non-profit. Constientizarea progresiva a importantei si utilitatii evaluarii a condus totusi la initierea unor demersuri, locale sau la nivel de asociatii profesionale, nefinalizate inca.
        A sustine o activitate de cercetare la nivelul exigentelor proprii  unui domeniu deja conturat presupune insusirea tehnicilor specifice, formarea unui sistem de cunostinte solide de biblioteconomie si stiinta informarii, acumularea unei experiente suficient de ample pentru a putea face legatura dintre teorie si realitate, si nu in ultimul rand, o informare permanenta asupra noutatilor si tendintelor pe plan national si international. 
        Cu o vechime medie de peste 10 ani si specializari post-universitare in domeniu, colectivul noului serviciu dispune de toate premisele necesare initierii cu succes a unei astfel de activitati.
        O alta orientare de baza ce va capata amploare in noul context estea cea metodologica. Consecutiv dezvoltarii explozive a tehnologiilor informatiei si transformarii cadrului socio-economic si cultural, ca o tendinta naturala de evolutie interna manifestata in orice sfera a cunoasterii, biblioteconomia si stiinta informarii sunt antrenate intr-un proces de adaptare, de cautare a unor noi solutii si metode lucru. In mod firesc, majoritatea metodologiilor existente necesita revizuiri periodice, completari, modificari si chiar noi abordari. Lipsa unor metodologii actualizate este acut resimtita mai ales in cazul instruirii noilor angajati.
        Avand in vedere complexitatea si dificultatile demararii acestei activitati noi pentru biblioteconomia romaneasca - cercetarea - , de o mare utilitate va fi elaborarea chiar a unei metodologii a cercetarii de profil, care va fi posibila insa numai dupa o perioada de cristalizari si sedimentari.
        Un tip de lucrare inrudit in ceea ce priveste continutul, dau cu o arie de cuprindere mai larga, va fi "Introducere in tehnica muncii intelectuale", un volum destinat studentilor, un instrument de lucru util, ce vine sa umple o lacuna existenta inca in multe programe universitare.
        In continuarea traditiei bibliografice, Serviciul de Cercetare. Metodologie isi propune sa sprijine cu informatie proiecte de cercetare derulate in cadrul Universitatii din Bucuresti si sa elaboreze, la cerere, pe baza unor contracte interne si internationale, cercetari bibliografice cu plata.
        Prin diversitatea de activitati abordate, circumscrise insa unui scop unic, acela de a contribui la intelegerea, controlul si imbunatatirea activitatii in Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Serviciul Cercetare. Metodologie tinde sa se integreze in fluxul exigentelor contemporane.

Daniela Dumitrescu
Serviciul Cercetare. Metodologie