Premiul Nobel pentru Literatură, 2013

                             

 

             Scriitoarea canadiană Alice Ann Munro (născută Laidlaw, la 10 iulie 1931) este laureata Premiului Nobel pentru Literatură, 2013, considerată fiind drept „un maestru al prozei scurte contemporane“; proză scurtă, dar remarcabilă prin forţa, abundenţa şi dramatismul epicului condensat şi echilibrat.

            Singura carte apărută în limba română a scriitoarei octogenare este tradusă de Ioana Opaiţ şi a apărut la Editura Litera Internaţional, în 2011, cu titlul Prea multă fericire. Titlul volumului aparţine ultimei din cele zece povestiri şi nu pare a fi ales întâmplător. Tocmai fericirea, pentru cine poate desluşi, se toarce, aproape imperceptibil, ca un fir al Ariadnei, prin labirintul vieţilor personajelor uimitor de reale. Eroii celor zece povestiri trec prin evenimente şocante, dar nu dramatismul întâmplărilor dă fiori cititorului în primul rând, cât tăria personajelor de a se ridica, de a arunca cioburile tuturor dezamăgirilor şi a merge mai departe.

            La Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ din Bucureşti, volumul Prea multă fericire se află în colecţiile Bibliotecii de Litere şi poate fi consultat la cota 820/M95P.