Barometrul de Consum Cultural 2016 - Biblioteca Naţională a României

 

 

       În data de 7 iunie 2017, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, a fost lansat studiul anual al Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) intitulat Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural. La eveniment au participat Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, dr. Ing. Doina Banciu,  preşedintele Consiliului Ştiinţific al INCFC, Nigel Bellingham, directorul British Council  şi numeroase alte personalităţii din domeniul cultural şi ştiinţific.
       Studiul are la bază un sondaj  realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în perioada 23 septembrie - 14 noiembrie 2016, pe un eșantion național de 1.349 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. În Bucureşti au fost aplicate 402 chestionare suplimentare. Marja de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de 2,7%.
      Cercetarea arată că, în anul precedent, cele mai frecvente forme de consum cultural (cel puțin o dată pe an)  au fost: vizitarea muzeelor și a expozițiilor (20%), participarea la spectacole de teatru (13%), cinematograf (9%), spectacole de operă și operetă (7%), filarmonică (6%), divertisment și muzică (17%) și lectură în cadrul bibliotecilor publice (6%).
      Personalităţiile prezente la lansare au pledat pentru ca datele cuprinse în acest studiu să fie asumate de către decidenţii domeniului,  în vederea creionării unor strategii integrate de creştere a consumului cultural.
      Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ a fost reprezentată la această manifestare de către ing. Alina Frantiuc şi dr. Codrin Tăut, serviciul Cercetare.Metodologie.

      Foto preluată de pe www.culturadata.ro